Haffi´s Steak Sandwich

biff-sandwitch-210226-7.jpg

“Jeg hadde lyst på en god og fersk steak sandwich så jeg lagde; Steak sandwich i ciabattabrød med marinerte biffstrimler, sprø grønnsaker, aioli og gremolata.”

Ingredienser

4 personer:

ca. 500 gr biffstrimler

4 ciabattabrød

Til sandwichen:

1 Rød paprika

½ Agurk

1 bifftomat

Ruccola

Til marineringen

2 ss Rapsolje

1 ss Soyasaus

1 ts Hvitløkskrydder

1 ts Paprikakrydder

2 ts Sriracha chilisaus

1 ts Sennepspulver

1 ts salt

litt ferskkvernet svart pepper

Til aioli, (hvis du ønsker å lage din egen)

2 Egg (hele)

1 fedd Hvitløk

1 ts Dijonsennep

Liten skvett (1/2 ts) eplesidereddik

Ca. 2 dl Rapsolje eller en annen nøytral olje (ikke olivenolje)

en pinch med salt og ferskkvernet svart pepper

Til gremolata:

Fersk persille (jeg bruker kruspersille, men bredbladet går også)

Finrevet skall av 1 sitron

1 fedd hvitløk

olje

salt og pepper til det smaker bra (her bruker jeg flaksalt og ferskkvernet svart pepper)

 


Slik gjør du:

Start med å marinere kjøttet

Start med å marinere kjøttet

Hjemmelaget aioli

Hjemmelaget aioli

Gremolata

Gremolata

  1. Start med å marinere kjøttet, dette kan med fordel gjøres dagen før, men hvis du har dårlig med tid kan du marinere det på ca. 2 timer. Miks sammen alle ingredienser til marineringen og ha kjøttstrimlene oppi, bland godt sammen og la det marineres på kjøleskapet.

  2. Aioli er i bunn og grunn bare en majones med hvitløk, den kan du kjøpe ferdig, lage med å blande kjøpt majones eller å lage den fra grunnen. Da kan du starte med å ha egg, eddik, sennep og hvitløk opp i en egnet skål, blitse det med stavmikser og så helle oljen forsiktig opp i under konstant blitzing (røring med stavmikser), tynn stråle i starten, men kan øke oljestrømmen etter hvert som majonesen kommer sammen. Smak til med salt og pepper til sist.

  3. Gremolata er en av mine favoritter til all slags steaks. Det er så enkelt som å hakke persillen og hvitløken så smått du klarer (uten å mose de), rive sitronskall og så hakke det litt etterpå, blande alt sammen med olje og smake så til med flaksalt og pepper. Så enkelt. Så lekkert. Så mye smak.

  4. Ciabattaen kjøpte jeg men du kan finne mange fine oppskrifter på ciabatta i bøker og på nett hvis du har lyst på å lage dine egne.

  5. Agurken, tomaten og paprika kuttet jeg i skiver og med vasket ruccola er du klar for å anrette denne nydelige sandwichen. Nei sorry, kjøttet må jo stekes!

  6. Stek kjøttet på forholdsvis høy varme til du får en fin bruning på kjøttet (uten olje siden det allerede er dekket med oljebasert marinering). Her er det vanskelig å gi eksakt tid siden variablene er for mange (temperatur, utstyr, størrelse på panne, mengde kjøtt, fuktighet i lufta, høyde over havet, kokkens humør og bakgrunnsmusikken for eksempel). Jeg stekte kjøttet i ca 4 minutter totalt og det var perfekt.

  7. DA er det tid å anrette. Dette er en sandwich, hvilket fører til at vi må starte med å dele det varme eller nybakte ciabattabrødet, smør så aioli på bunnen, ha på ruccola så kjøttstrimler, gremolata på kjøttet, de ferske grønnsakene, litt aioli på toppen også og voilá, en nydelig steak-sandwich som alle i familien liker.

Hafsteinn Snæland

Haffi er kokk å Vitenparken og godt kjent med kjøtt fra Dyster Gård. Han har laget noen oppskrifter med utgangspunkt i vårt kjøtt som vi veldig gjerne deler med dere.